Maailmanympärimatkaan säästäminen

Monet luulevat, että maailmanympärimatkaan vaaditaan lottovoitto. Todellisuudessa siihen ei tarvita voittoa edes luontoarvasta, mutta asennetta ja päämäärätietoisuutta tarvitaan sitäkin enemmän. Pienistä hotellin vastaanottovirkailijoiden palkoista olemme onnistuneet nipistämään erittäin sievoisen summan rahaa säästöön. Säästämisen alettua pihistelyä ei hidastanut edes se, että Lina eli ensimmäiset viisi kuukautta Saksassa opiskelijavaihdossa. Samalle ajankohdalle osui myös Antin kuukauden mittainen Intian matka.

maailmanympärimatka32
Eibsee, Saksa.

maailmanympärimatka34[1266]
Kerala, Intia.
Maailmanympärimatkaa suunnitellessa on tärkeää tiedostaa omat laatuvaatimustasonsa. Jos majoittuu viiden tähden luksuslukaaleissa, rahaa luonnollisesti palaa enemmän kuin hostellien dormeissa. Me määritimme meidän tasomme johonkin näiden kahden välimaastoon. Erilaiset majapaikat tarjoavat kuitenkin osan maailmanympärimatkan elämyksistä ja haluamme pitää budjetin sellaisena, että aina ei tarvitse valita sitä ryönäisintä vaihtoehtoa. Hotellissa työskentelevinä meillä on luontainen uteliaisuus päästä kokeilemaan (arvostelemaan) muita majoituspaikkoja. Ja ruuasta puhumattakaan. Jos kokkaisimme kaikki ateriamme itse hostellin keittiössä, meiltä jäisi iso siivu paikallista kulttuuria kokematta!

maailmanymparimatka6
Saksalaista ruokakulttuuria parhaimmillaan!

Meidän kymmenosainen säästötoimenpidelistaus:

 1. Reissun tarkka budjetointi ennakkoon
  • Me olemme budjetoineet meidän koko reissun kohde ja kuukausi kerrallaan hyvinkin tarkkaan. Budjetin suunnittelemiseen on käytetty aikaa luvattoman paljon. Olemme laskeneet jokaiselle maalle oman keskikulutuksen majoituksen, ruoan, liikkumisen ja aktiviteettien osalta. Tähän on ynnätty kaikki kulut ennen matkaa, kuten rokotukset, vakuutukset sekä tarvittavat varustehankinnat. Lisäksi olemme laskeneet mahdollisimman tarkan arvion lentojen kokonaiskustannuksista. Skyscannerin lentohakua on rämpätty hullunkiilto silmissä vähintään joka toisena iltana viimeisen vuoden ajan. Kokonaisbudjetin laskeminen auttoi meitä asettamaan säästämiselle kuukausikohtaisen tavoitteen. Tästä päästääkin seuraavaan kohtaan.
maailmanympärimatka28
Pennoset säästöön!
 1. Niin iso siivu joka palkasta säästötilille, että itkettää
  • Molemmat siirtävät palkasta säästöön niin paljon rahaa, että vähemmästäkin alahuuli väpättää. Jäljellä jäävällä siivulla on vain pärjättävä, sillä pyhältä matkatililtä ei yksinkertaisesti SAA ottaa senttiäkään pois. Lisäksi jos säästöpossusta varastaa bussirahaa, sen joutuu maksamaan tuplana sinne takaisin.
 1. Asumiskustannusten minimointi
  • 46 neliömetriä riittää ihan hyvin kahden ihmisen asumukseksi, vaikka tavaraa pursuaakin joka tuutista ja kaikki vähäiset säilytystilat on survottu jokaista neliösenttiä myöten täyteen. Me minimoimme asumiskustannuksia entisestään vaihtamalla pankkia, eli neuvottelemalla paremmat korot asuntolainaan ja hieman venyttämällä maksuaikaa. Kyllä tässä elämässä lainoja kerkeää maksella, vaikka vähän hitaamminkin. Asumiskustannuksia karsimalla voi säästää todella paljon.
 1. Kuukausittaisten ”kiinteiden” kulujen minimointi
  • Tällä kohdalla tarkoitamme oikein kovanluokan pihistelyä. Me emme tilaa lehtiä, käytämme (ainakin ajatuksen tasolla) työpaikan ilmaista kuntosalia, vaihdoimme puhelinliittymämme halvimpaan mahdolliseen (aikaisemmin liittymiin meni yhteensä 30-40€ kk ja nyt meillä menee noin 20€ kk), laskimme internetliittymän nopeutta (perusnopeudella pärjää ihan hyvin). Netflix ja Sportify päätettiin kuitenkin pitää ihan oman mielenterveyden turvaksi.
 1. Ruokakustannusten karsiminen
  • Säästämisen myötä Rainbowsta on tullut meidän vakiomerkki. Hintavertailu kaupan hyllyväleissä tuottaa välillä harmaita hiuksia, mutta rutkasti ylimääräisiä euroja säästötilille. Olemme myös opetelleet hieman miettimään viikon ruokaostoksia etukäteen ja näin ollen välttämään turhia heräteostoksia. Lisäksi, kun tekee ruokaa kerralla kunnon satsin, niin ei tarvitse kaupassa juosta päivittäin. Ulkona syömistä harrastamme vain kerran tai kahdesti kuussa ja silloinkin tulee valittua niitä edullisimpia vaihtoehtoja (Pivosta löytyy hyviä ”kaksi syö yhden hinnalla” -tarjouksia).
 1. Vaateostosten minimointi
  • Tämä kohta on äärimmäisen vaikea Linalle, mutta ehkä jopa kaikista tärkein. Uusia vaatteita ei tarvitse rynnistää ostelemaan joka palkkapäivä, vaan vanhoilla rievuilla pärjää ihan hyvin. Antille tämä ei tuota mitään ongelmia, kun yleensäkin vaatteita tulee ostettua ainoastaan silloin kun vanhat repeää päältä. Linakin on nykyään oppinut pitämään vaateshoppailunsa kurissa. Tuomitseminen ja syyllistäminen on siis tuottanut tulosta (tai sitten se piilottaa ostoksensa liian hyvin).
 1. Humppaamisen rajoittaminen
  • Joka ikinen kerta, kun erehdymme kaupungille viettämään kosteaa iltaa, niin seuraavana päivänä kadumme sitä syvästi. Juottoloihin kun helposti uppoaa yhdessä illassa saman verran rahaa kuin usean päivän elämiseen esimerkiksi Kaakkois-Aasiassa. Nykyään vertailemmekin usein asioiden hintaa siihen, miten pitkään sillä eläisi reissussa. Humputtelu onkin vähentynyt hyvin luontaisesti ja eipä tässä enää tunnetakaan mitään kaipuuta keskustan värivaloihin. Vanhuus on selvästi tehnyt tehtävänsä..
maailmanympärimatka33
Sangrian lipittäminen on Suomessa kallista puuhaa. 😦
 1. Ajaminen 40 vuotta vanhalla autolla
  • Antin ajoneuvo herättää usein hiukan hilpeyttä lievästi sanottuna kulahtaneen olemuksensa vuoksi. ”Ugly ass car” on Linan pikkusiskon antama imarteleva lempinimi tälle uljaalle vuoden ’80 Toyota Tercelille. Mutta tosiasia on se, että jos auto pitää olla, niin vanhalla pienellä autolla säästää monta euroa. Vakuutukset ja verot ovat edullisempia ja osan huoltotöistäkin voi vaikka minkälainen tumpelo tehdä itse Youtube- videoiden ohjeistuksella. Lisäksi autolla saa todella paljon arvostusta ja ihailua pienten kylien S-markettien parkkipaikoilla nostalgian kaipuisilta papoilta. On se vaan niin komia (ja halpa)!
 1. Lomareissujen karsiminen
  • Säästämisen vuoksi meidän on pitänyt malttaa minimoida kaikki lomareissut niin Suomen sisällä kuin ulkomaillakin. Mutta kun välillä on vaan pakko päästä jonnekin. Meidän kestosuosikki, Puolan Gdansk on aivan loistava valinta penninvenyttäjälle. Sinne vanha kunnon Wizzair on meidät kuljettanut useaan otteeseen, jopa alle neljänkymmenen euron yhteishintaan. Siellä myös ruoka ja majoitus ovat puoli-ilmaisia ja hintaansa nähden todella tasokkaita! Eli silloin kun on pakko mennä, niin mennään halvalla.
maailmanymparimatka11
Gdansk, budjettimatkailun ykkönen ❤
 1. Äärimmäiset (nolot) säästötoimenpiteet
  • Niin kuin aikaisemmin mainitsimme, meidän kaapit tursuavat kaikenlaista rompetta. Tori.fi on ollut loistava tapa päästä turhasta roinasta eroon ja samalla on tullut tienattua ihan mukava summa rahaa. Kyytiä ovat saaneet muun muassa Xbox peleineen, kotiteatterijärjestelmä, toinen TV sekä lukuisia astioita. Tavaroiden myyminen on ollut fiksua myös siinä mielessä, että on sitten vähemmän pakattavaa laittaessamme asunnon vuokralle.

Säästäminen on ajanut meidät äärimmäisiin tekoihin. Viime aikoina meidät on voinut bongata tonkimassa työpaikan parkkihallin roskiksesta pilkistäviä pulloja ja tölkkejä. Voisi sanoa, että olemme kehittäneet oman versiomme Pokemon Go -pelille. Pikku örkkien sijaan me metsästetään pantillisia pulloja ja lähetetään löydöksistämme toisillemme onnesta soikeina kuvia Whatsapissa.

maailmanympärimatka31
”Kato mitä mä löysin!”

Säästämisestä (ja pullojen keräämisestä…) on tullut meille elämäntapa. Vaikka jokaisen ostopäätöksen tarkka puntarointi ottaakin välillä aivoon, harvoin asiaa edes ajattelee. Matkaa varten tarvittavaa rahamäärää on haasteellista arvioida, joten olemme vain säästäneet niin paljon kuin ikinä pystymme. Budjetoitu tavoitesumma täyttyi jo kolme kuukautta ennen reissuun lähtöä, mutta säästäminen ei kuitenkaan loppunut siihen. Meidät on vallannut jonkinlainen suuruudenhulluus tässä pihistelyssä…

Tänään lähtöön jäljellä enää 19 päivää!!!

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s