Lähtövalmistelut

Kahdeksan kuukauden mittainen maailmanympärimatka vaatii kaikenlaisia valmisteluita, niin pieniä kuin vähän suurempiakin asioita. Tässä tärkeimmät poiminnat to do- listaltamme!

maailmanympärimatka
Tällaisia maisemia voi lähteä ihailemaan hyvällä omallatunnolla, kun valmistelut on huolella tehty.

Terveydestä on hyvä huolehtia ennen pitkälle matkalle lähtöä. Ensimmäisenä lähdettiin selvittämään mitä rokotuksia ja lääkkeitä reissua varten tarvitaan. Useiden tuntien googlettelu erilaisista rokotteista ja matkalla uhkaavista taudeista sai molemmilta päät sekaisin. Soitto kunnan matkailijoiden rokotuspalveluun ja neuvonnassa käyminen helpotti tilannetta kummasti. Siellä käytiin läpi alustava reittisuunnitelma ja sen pohjalta meidän pitäisi pärjätä reissu perusrokotuksilla, mukaan lukien A- ja B-hepatiitti. Malarialääkkeitä joudumme popsimaan ainoastaan Tansaniassa.

Rokotusten lisäksi esimerkiksi purukalusto on hyvä huoltaa kuntoon ennen lentokoneeseen astumista. Meidän matkaseurueesta toinen osapuoli oli fiksu ja kävi poistattamassa viisaudenhampaansa ennen lähtöä. Toinen poti hammaslääkärikammoa… Eli saa nähdä, mikä Kambodžan viidakossa asuva poppamies Linan viisurit nyhtää irti reissun aikana.

maailmanymparimatka5
Terveydestä olisi toki voinut huolehtia niinkin, että olisi syönyt vähemmän herkkuja ja käynyt enemmän salilla… Nooh, ehkä seuraavaa reissua varten.

Matkadokumenttien, kuten passin voimassaolo on syytä tarkistaa ennen lähtöä. Monissa maissa vaaditaan, että passi on tietyn ajan, esimerkiksi kuusi kuukautta voimassa matkan jälkeen. Passin häviämisen varalta meillä molemmilla on tallennettuna passin kopiot sähköpostiin. Passin lisäksi viisumeita tarvitaan matkalla  vino pino. Kohdemaiden viisumivaatimuksista onkin hyvä ottaa selvää jo reilusti ennen matkalle lähtöä ja viisumimaksuille kannattaa varata oma paikka matkabudjetissa. Viisumeita varten tarvitaan joissain maissa passikuva, joten oma pärstä kannattaa käydä kuvauttamassa ennen lähtöä. Australiassa ja Uudessa-Seelannissa kruisailua varten Antti hankki kansainvälisen ajokortin. Ainakin täällä Jyväskylässä sen hankkiminen onnistui kätevästi Sixtin autovuokrauspisteen kautta. Lisäksi tilasimme matkalle kansainväliset rokotuskortit.

maailmanympärimatka35
Passi taskuun ja menoksi!

Suurinta huolta lähtövalmisteluissa aiheutti asunto. Kämpän kanssa pitikin miettiä monta kertaa, että mitä sille tehtäisiin. Asunnon myyminen ja kaiken maallisen omaisuuden myyminen kävivät mielessä, mutta ajatus vääjäämättömästä kotiinpaluusta sai meidät päätymään vuokraamiseen. Asuntoon löytyikin (onneksi) helposti mukava pariskunta vuokralaiseksi. Tämähän tarkoittaa sitä, että joudumme tyhjäämään kämpän kokonaan. Vaikka viimeiset kuukaudet olemme viettäneet keskellä pahvilaatikkohelvettiä, oli tämä varmasti paras ratkaisu. Vuokratulot ovat nimittäin mukava lisä reissubudjettiin ja mieltä rauhoittaa se, että Suomeen palatessa on katto pään päällä. Postin siirsimme Antin vanhemmille reissun ajaksi. Kaikki laskut olemme muuttaneet E- laskuiksi.

Puhelinliittymien päivittäminen tulee myös ajankohtaiseksi ennen reissuun lähtöä. Matkalle on hyvä ottaa mahdollisimman edullisella kuukausimaksulla olevat perusliittymät ilman nettiä tai muita paketteja ylimääräisen rahanmenon välttämiseksi.

Yksi iso tehtävä oli matkavakuutuksen löytäminen. Tähän kului aikaa useampi päivä. Laitoimme ensimmäisenä vakuutustarjouspyyntöjä useisiin eri vakuutusyhtiöihin ja saimmekin tarjouksia 500€-2500€ väliltä. Vakuutusehdot ovat yhtä selkeitä ja helposti tulkittavia kuin kiinalaiset aakkoset. Tarjouksia läpikäydessä kajahti monta kirosanaa ja muutama kyynelkin taisi vierähtää­.

Monilla (tai siis käytännössä kaikilla) vakuutusyhtiöillä on jonkinlainen ”maksimikorkeus” vuoristovaelluksiin. Päänvaivaa aiheuttikin se, että moni yhtiö korvaisi vahingot vain 3000 metriin asti. Tarkoituksenamme kun on vaeltaa Annapurna circuit, jossa tämä maksimikorkeus tulisi väistämättä ylittymään. Lopulta löysimme meille hyvän vaihtoehdon Fennialta, jonka matkavakuutus kattaa kaiken tarpeellisen, myös vaeltamisen Nepalissa. Laitesukellusta varten hankimme DANin sukeltajavakuutuksen, sillä emme löytäneet yhtäkään suomalaista vakuutusyhtiötä, joka kattaisi laitesukelluksessa koituvat vahingot ilman (kallista) urheilijan lisäturvaa. Kyseinen vakuutus ei kevennä lompakkoa kuin alle sata euroa vuodessa.

erasmus17web
On hyvä varmistaa, että matkavakuutus kattaa myös kaikki matkan aktiviteetit, kuten vuoristovaellukset.

Erilaisia maksuvälineitä on tullut hankittua reissua varten muutama. Eri luottokorttiyhtiöiden kortteja on hyvä olla taskussa niitä tilanteita varten, kun jokin tietty kortti ei vain toimi. Hankimme American Express- kortit molemmille lentopisteiden kuvat silmissä kiiluen. Amexilla voidaan nimittäin kerätä pisteitä, jotka ovat vaihdettavissa esimerkiksi Finnair plus- pisteisiin. Ajatuksena olisi tienata mahdollisesti paluulento tai seuraavalle kesälle lomalento johonkin. Lisäksi hankimme Bank Norwegian Visa- luottokortin käteisnostoja varten. Kyseisestä kortista ei nimittäin koidu lisäkustannuksia käteisnostoista, tehtiin ne sitten missä päin maailmaa hyvänsä. Toistaiseksi Norweigianin kortti on jo osoittautunut kätevämmäksi kuin Amex. Visa nimittäin käy maksuvälineenä käytännössä kaikkialla ja ylimääräisiä käsittelykuluja vierailla valuutoilla maksettaessa ei kerry.

Rakkaalle lapselle, eli autolle piti keksiä jokin säilytyspaikka reissun ajaksi. Vanhan rouskun tunnearvo on jo noussut niin korkeaksi, että Antti ei suostu sitä myymään vaan se päätyy Antin siskon tiluksille Haapavedelle talvehtimaan. Auto laitetaan seisontaan, jotta reissussa ei tarvitse maksella vakuutuksia ja veroja.

To do- listallemme kuuluu olennaisena osana myös pakkaaminen ja budjetointi. Mutta niistä lisää omissa postauksissa!

PS. Lähtöön 15 päivää!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s