Operaatio: Korallien puolesta

Malediiveilla olemme nähneet asioita, mitä emme odottaneet, emmekä toivoneet näkevämme. Esimerkiksi se, miten piittaamattomia paikalliset ihmiset ovat saarten uskomattomasta (vedenalaisesta) luonnosta. Roskat heitetään mereen ja valitettavan useiden snorklausretkien vetäjät kannustavat turisteja koskettelemaan mereneläviä. Kerran snorklatessamme törmäsimme turistiin, joka piteli käsissään isoa korallimöhkälettä ja paikallinen snorklausohjaaja otti tästä murhenäytelmästä kuvia. Korallit ovat äärimmäisen herkkiä ja saattavat kuolla pienestä kosketuksesta. Vaikka sukeltaessamme olemme onnistuneet näkemään upean värikästä, elävää korallia, ovat saarten edustalla olevat riutat monesti täysin harmaita ja kuolleita. Vieraillessamme paikallisella Fulidhoo- saarella, teimme snorklausretken Coral Garden- nimiselle riutalle. Emme nähneet riuttaa ympäri uidessaamme yhtään elävää korallia. Pahoittelimme tätä majatalon isännällemme ja hän näytti Coral Gardenista kaksi vuotta sitten napatun kuvan; silloin riutta oli tosiaankin nimensä veroinen. Paikka näytti punaisine ja violetteine koralleineen aivan kukkaloistoa täynnä olevalta puutarhalta.

maailmanympärimatka
Kalaparvi kuolleella Coral Gardenin riutalla.
maailmanympärimatka
Surullinen näky: roskavuori Fulidhoon saarella.

Maailman matalimpana valtiona Malediivit joutuu ensimmäisenä kokemaan ilmastonmuutoksen aiheuttaman merenpinnan nousun katastrofaaliset vaikutukset. Saaret ovat keskimäärin vain 1,5 metriä korkeita, joten ellei ilmastonmuutosta saada pysäytettyä, ovat paratiisirannat vaarassa upota kokonaan. Toinen saaria kohtaava, ilmastonmuutoksen aiheuttama tragedia on korallin tuhoutuminen. Vaikka me polskimme onnessamme linnunmaitoa muistuttavassa, 28- asteisessa merivedessä, ovat korallit hätää kärsimässä. Chasing Coral- dokumentin mukaan viimeisen 30 vuoden aikana puolet maailman korallista on tuhoutunut. Meriveden lämpötilan noustessa liian korkeaksi, korallit menettävät kykynsä yhteyttää, minkä seurauksena ne menettävät värinsä ja lopulta kuolevat. Vaikka ilmastonmuutos ei maan päällä niin selkeästi tunnukaan, valtameret varastoivat lämpöä todella tehokkaasti ja näin myös veden lämpötila nousee huolestuttavan nopeasti.

maailmanympärimatka

maailmanympärimatka

maailmanympärimatka

Jatkuvasti lämpenevän meriveden lisäksi koralleja uhkaa ihmisten toiminta, kuten koralleihin koskeminen ja aurinkorasvasta liukenevat, haitalliset kemikaalit. Meille tuli täytenä yllätyksenä se, että myös jotkin merenelävät, kuten papukaijakala ja piikkikruunu- meritähti tuhoavat korallia syömällä sitä. Etenkin piikkikruunu on suuri ongelma, sillä niillä ei ole lainkaan luontaisia vihollisia. Näin ollen nämä pirulaiset saavat mussuttaa korallia kaikessa rauhassa. Piikkikruunuja pyritään saamaan kuriin useiden sukelluskeskusten toimesta yksinkertaisesti tappamalla niitä. Vaikka se kuulostaakin brutaalilta, on se tosiaankin tarpeellista, sillä maailman koralliriutat ovat ilman näitä örkkejäkin tarpeeksi pahoissa vaikeuksissa. Esimerkiksi Australian Suurella Valliriutalla piikkikruunut ovat niin paha ongelma, että niitä varten on alettu kehittelemään robottia, joka etsii tuholaisia ja antaa niille tappavan ruiskeen.

Täällä Maafushilla Eco Dive Club on omistautunut riuttojen pelastamiselle. He esimerkiksi kiertävät paikallisissa kouluissa kertomassa ilmastonmuutoksesta, kierrätyksen tärkeydestä ja korallien ahdingosta. Tämän lisäksi he istuttavat merenpohjaan rakennettuihin telineisiin uutta korallia ja näin yrittävät elvyttää tuhoutuneita riuttoja. Vasta noin kuukausi sitten avattu sukelluskeskus järjesti toissa päivänä piikkukruunujen metsästystalkoot. Vaikka myrkyllisten meritähtien metsästäminen vähän jännittikin, halusimme kantaa kortemme kekoon korallien auttamiseksi. Käytännössä homma toimi niin, että sukelsimme pareittain. Toinen keihästi meritähtiä pitkällä metallitikulla ja toinen kantoi säkkiä, johon ne kerättiin. Piikkikruunujen havaitseminen oli haasteellista, sillä ne lymyilevät päivisin korallien alla ja ruokailevat öisin. Hommaan lisähaastetta toi se, että otuksiin ei kannata koskea. Ne nimittäin erittävät myrkkyä, joka aiheuttaa kipua muutamaksi päiväksi. Ei onneksi mitään sen vakavampaa, sillä Lina tietysti onnistui vahingossa lääppimään ensimmäistä pyydystämäänsä meritähteä. Jahtiin osallistui yhteensä 13 henkilöä ja piikkikruunuja saatiin kerättyä 44. Metsästyksen jälkeen otukset haudattiin hiekkaan.

maailmanympärimatka
Sukelluskeskuksen Renee nappasi ison piikkikruunun!
maailmanympärimatka
Örkki pussiin.
maailmanympärimatka
Lina ja neljä piikkikruunua säkissä.

Vaikka Malediiveilla ympäristötietoisuus onkin vielä hieman lapsen kengissä, on ollut hienoa huomata, miten esimerkiksi sukelluskeskukset levittävät tietoisuutta ympäristöstä ja sen kohtaamista ongelmista. Eco Dive Clubin lisäksi Fulidhoon saarella toimiva Fulidhoo Dive- sukelluskeskus oli kiinnittänyt paikallisten kauppojen oviin julisteita, joissa heräteltiin miettimään, että tarvitseeko ostoksilleen todella muovipussin. Voimme itsekin vaikuttaa ympäristön hyvinvointiin valitsemalla tällaisia vastuullisia palveluiden tuottajia reissatessamme.

2 thoughts on “Operaatio: Korallien puolesta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s