Bangkokin ruokapäiväkirja

Alkuperäinen reittisuunnitelmamme ei sisältänyt Thaimaata lainkaan. Suunnitelmat menivät kuitenkin täysin uusiksi, kun keksimme hetken mielijohteesta lähteä Malediiveille. Seuraavana suunnitellulla reitillä olisi ollut Nepal, mutta sääennuste siellä päin näytti aivan liian sateiselta suunnittelemaamme Annapurna Circuit- vaellusta varten. Päätimme siis lykätä sen hieman myöhemmäksi ja hypätä suoraan Kaakkois-Aasiaan. Löysimme Malediivien pääkaupungista Malesta kohtuuhintaiset lennot Bangkokiin ja tuumasimme, että miksi ei.

Muutaman päivän Bangkokin visiitillämme emme halunneet ottaa stressiä nähtävyyksien pällistelystä. Halusimme pyhittää päivämme hymyjen maan pääkaupungissa sille kaikista tärkeimmälle, eli syömiselle. Temppeleiden ja palatsien kiertelyn sijaan keskityimme ahtamaan herkullista thairuokaa kaksin käsin naamaamme. Halusimme ruuan metsästämisen olevan mahdollisimman helppoa, joten hotellia valitessamme oikeastaan ainoa kriteeri oli sijainti BTS- eli SkyTrain- pysäkin lähellä. Lina tekikin hienon hotellivalinnan ja valitsi meille kämpän pahamaineisten punaisten lyhtyjen alueiden Nana Plazan ja Soi Cowboyn välistä. 😀 Taas hyvä esimerkki siitä, että asioista kannattaisi ehkä ottaa vähän selvää ennen varausten tekemistä… Sijainti oli kuitenkin yllättävän rauhallinen ja hotellimme Sakura Sky Residence oli ihan ok paikka viettää muutama yö. Lievästä homeen hajusta, kivikovasta sängystä ja kadulta aika ajoin raikuvista ”Massage?!”- huudoista huolimatta. Lähin Sky Train- pysäkki, Phrom Phong, oli vain muutaman minuutin kävelymatkan päässä.

maailmanympärimatka
Syömisen lomassa ei keretty tiirailla Wat Arun- temppeliä kuin jokilaivasta käsin.

Ostimme jokaiselle päivälle 24 tunnin SkyTrain- lipun ja kolusimme järjestelmällisesti kaupungin Street Food- keskittymiä. Koko päivän lippu kustansi 140 bahtia per naama, eli noin 3,5 euroa. Meillä liput maksoivat todella nopeasti itsensä takaisin, sillä ajelimme joka päivä vähintään kerran junalla väärään suuntaan. Emme selvästikään ole kovin fiksuja, sillä Bangkokin SkyTrain- verkosto on todella selkeä ja yksinkertainen, eikä eksymisen pitäisi olla edes mahdollista. SkyTrarinin lisäksi käytimme Chao Phraya Express Boat- jokilauttaa, joka kuuluu myös Bangkokin julkisen liikenteen verkostoon. Lautalla ajelukaan ei rasittanut lompakkoa käytännössä lainkaan, sillä yksi matka maksoi ainoastaan 15 bahtia, eli noin 0,40 euroa. Turisteille yritetään pontevasti kaupata halvan lautan sijasta hintavaa pitkähäntävenettä tai Chao Phraya Touris Boat- jokilaivaa. Haksahdimme heti ensimmäisenä päivänä pitkähäntäveneeseen (long tail boat) ja maksoimme muutaman pysäkin matkasta 100 bahtia. Emme heti löytäneet piilossa olevaa Express Boat- lipunmyyntipistettä, joten lähdimme kovaäänisen pitkähäntäveneen kipparin matkaan. Tämä oli aloittelijan moka, jota kadumme syvästi. Onneksi se ei kuitenkaan kustantanut meille enempää kuin 2,50 euroa per naama. Pahemminkin olisi voinut käydä!

maailmanympärimatka
Pitkähäntäveneen kyydissä.

Mutta nyt asiaan, eli siihen ruokaan. Tässä muutama ruokalöytö (katuruokaa ja vähän muutakin) ja ohjeet, kuinka mättöjen äärelle pääsee.

Chinatown

Iltaisin Chinatownin katuruokakauppiaat pystyttävät kojunsa ja koko kaupunginosa täyttyy katuruuan ystävistä. Suosituimmille kojuille voi joutua jonottamaan pitkänkin tovin, mutta vain muutaman lantin maksavat herkkuannokset ovat kyllä odotuksen arvoisia. Thairuuan klassikkoannosten, kuten Pad Thain lisäksi Chinatownista löytyy vaikka mitä kummallisuuksia kaikista rohkeimmille maistelijoille. Me ohitimme suosiolla esimerkiksi sian sisälmyksiä, haineväkeittoa ja linnunpesäkeittoa kauppaavat kojut. Valinnanvaraa oli niin järjettömän paljon, että otimme aina yhden annoksen puoliksi. Tämä oli hyvä strategia, sillä näin pystyimme maksimoimaan maisteltavien herkkujen määrän.

maailmanympärimatka
Chinatown.

Meidän ykkösherkut Chinatownissa olivat Satay- possuvartaat ja maapähkinäkastike, Pad Thai ja mangolla sekä kookoksella höystetyt Thai- pannukakut. Pad Thaista ei löydy kuvaa, sillä imuroimme sen naamaamme niin nopeasti.

maailmanympärimatka
Satay- vartaita ja maapähkinäkastiketta, nam!
maailmanympärimatka
Thai- pannukakut paistumassa.

Chintatowniin pääsee hurauttamalla SkyTrainilla Saphan Taxin- pysäkille ja jatkamalla siitä Chao Phraya- jokea pitkin Ratchawong- pysäkille. Ratchawongilta kävelymatkaa jää vain muutama minuutti. Ota suunnaksesi katu nimeltä Yoawarat, sieltä löytyy kaikista suurin herkkukeskittymä.

Prachak Roasted Duck

Vuonna 1909 perustettu katuruokaravintola on tunnettu mehevistä ankanliha- annoksistaan. Herkullinen ankka ja riisi- annos kustansi vaivaiset 50 bahtia, eli noin 1,25 euroa. Menimme ravintolaan klo 11 päivällä ja saimme viimeisen pöydän. Paikka on todella suosittu, niin paikallisten kuin turistienkin keskuudessa ja se on saanut TripAdvisorissa ylistävät arvostelut.

maailmanympärimatka
Tämä logo on hyvä pitää mielessä Bangkokissa ruokapaikkaa etsiessä!

maailmanympärimatka

Mehevän ankan ääreen pääsee tallustelemalla Saphan Taxin- asemalta osoitteeseen 1415 Charoen Krung Road. Kävelymatka on vain noin viisi minuuttia. Saphan Taxin- aseman lähistöllä on tarjolla paljon muitakin katoruokakojuja, mikäli paahdettu ankka ei nappaa!

maailmanympärimatka
Jos ankka-annoksen jälkeen jää vielä tilaa jälkiruualle, niin kadun toiselta puolelta saa herkullista mangoa ja tahmariisiä!

Sukhumvit 38

Thaimaan klassikkojälkiruoka, tahmariisi ja mango herätti meissä aluksi hieman skeptisyyttä. Voiko se nyt oikeasti olla niin hyvää… Kyllä se voi. Söimme Bangkokin visiittimme aikana tahmariisiä ja mangoa joka päivä ja usein myös monta kertaa päivässä.

Parasta löytämäämme tahmariisiä ja mangoa sai Thong Lo BTS- pysäkin vieressä olevasta pienestä katuruokakeskittymästä, osoitteesta Sukhumvit 38. Keskittymä on todella helppo löytää. Poistu Thong Lo- pysäkin uloskäynnistä numero neljä, käänny ympäri 180 astetta ja olet perillä. Thaimaan pisimmän kadun, Sukhumvitin varrelta löytyy monia muitakin loistavia katuruoka-alueita. Esimerkiksi Sukhumvit Soi 33- kadulla oli muutama todella hyvä koju, etenkin nuudelikeiton ja Pad Thain ystäville.

maailmanympärimatka
Tahmariisiä ja mangoa ❤
maailmanympärimatka
Durian-hedelmää kaupattiin joka kadunkulmassa. Myös duriania voi maisetella tahmariisin kanssa!

Bangkokin katuruoka ei vastaa hygieniastandardeiltaan läheskään sitä, mihin me suomalaiset olemme tottuneet. Siksi kojut kannattaakin valita pisimmän jonon perusteella; suosituimmissa kojuissa ruuat eivät joudu seisomaan niin kauaa 30 asteen helteessä ja mikäli ruokaa jonotetaan, on se todennäköisesti myös hyvänmakuista. Vaikka söimme Bangkokissa lähes pelkästään katuruokaa, säästyimme molemmat sen suuremmilta vatsanväänteiltä. Katuruoka on loistava tapa tutustua thaimaalaiseen ruokakulttuuriin ja mikä parasta, se on todella hyvää ja käytännössä ilmaista!

Loppuhuipennukseksi vielä yksi suositus:

Moomin Cafe

Siam Center- ostoskeskuksessa haahuillessamme törmäsimme yllättäen tuttuun hahmoon: HAISULI! Moomin Cafe sai meidät aivan sekaisin. Kahvila oli täynnä aasialaisia muumifaneja ottamassa pehmohahmojen kanssa selfieitä. Hihittelimme heille hieman aluksi, mutta loppujen lopuksi taisimme olla koko paikan noloimmat muumifanit. Haalimme pöytämme täyteen pehmomuumeja ja räpsimme kuvia innosta tirskuen. Kahvila oli hintatasoltaan melko kallis, mutta päätimme kerrankin pitää lomaa pihistelystä ja tilata Muumimamman pannukakut. 😀 Jääkahvi, espresso ja pannukakut maksoivat yhteensä jäätävät 12 euroa. Katuruokakojujen hintaan tottuneena lasku pisti hieman hikoilemaan, mutta kyllä se oli sen arvoista! Suosittelemme paikkaa etenkin kaikille pitkään reissanneille, jotka kaipaavat jotain muistutusta armaasta kotimaasta.

Siam Center- ostoskeskukseen pääsee Siam BTS- pysäkiltä kätevästi sisäkautta.

maailmanympärimatka

maailmanympärimatka

maailmanympärimatka

maailmanympärimatka

maailmanympärimatka

maailmanympärimatka

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s