Pakkauslista Annapurna Base Camp- trekille

Maailman kymmenestä korkeimmasta vuoresta kahdeksan sijaitsee Nepalissa, mikä tekee maasta joka trekkaajan unelmakohteen. Eräs Nepalin suosituimmista vaellusreiteistä on Annapurna Base Camp, joka vie trekkaajan huimaan 4130 metrin korkeuteen. Trekki Annapurna Base Campille on pituudeltaan yleensä noin 8-10 päivää ja suurten korkeuserojen vuoksi olosuhteet vaihtelevat helteestä pakkaseen. Kaikenlaisia varusteita tarvitsee siis mukaan melkoisen paljon ja meille selvisi nopeasti Kathmanduun päästyämme, että olimme aivan liian heppoisilla varusteilla liikkeellä. Onneksi ainakin Thamelin alueelta saa ostettua aivan kaiken mahdollisen trekkaamiseen tarvittavan ja viime hetken ostoksia voi tehdä myös Pokharassa, josta Annapurnan vaellukset yleensä aloitetaan. Hintataso on ainakin periaatteessa edullisempi kuin Suomessa, ainakin jos varusteiden laadulla ei ole niin väliä. Thamelin jokaisessa trekkaustarvikekaupassa myytiin esimerkiksi North Facen ja Under Armourin vaatteita, mutta sokea vuohikin näki kilometrin päähän, että ne eivät ole aitoja merkkituotteita. Monet kauppiaat kuitenkin vetosivat hyviin, tunnettuihin merkkeihin pyytäessään tuotteista kiskurihintoja. Varustehankintoja tehdessä on kuitenkin mahdollista päästä hyvinkin halvalla, jos vain kärsivällisyys riittää kovan luokan tinkimiseen.

Matkablogi
Pakkauskaaos.

Kaikkea ei onneksi tarvitse ostaa, sillä monet liikkeet myös vuokraavat esimerkiksi käytettyjä (ja pestyjä, kuulemma…) takkeja ja makuupusseja. Meillä oli alunperin matkassa vain ohuet tuulitakit, joten vuokrasimme muhkeat toppatakit yhden dollarin päivähintaan. Majoitus vaelluksen aikana tapahtuu tea houseissa eli vaeltajien retkeilymajoissa, joissa tarjolla on vain ohuet peitot ja öisin lämpötila saattaa olla jopa meidän suomalaisten makuun melko vilpoinen. Vuokrasimme siis myös paksut makuupussit, samaan dollari per päivä- hintaan.

Matkablogi
Survival kit.

Varusteiden määrä ja laatu riippuu paljolti siitä, mihin aikaan vuodesta vuorta lähtee valloittamaan. Toukokuusta syyskuuhun Nepalissa on sadekausi, joten sillon tarpeeseen tulevat sateenpitävät varusteet. Sadekaudella riesana ovat iilimadot, joita vastaan voi suojautua monin tavoin. Lieroja voi torjua iholle levitettävällä iilimatomyrkyllä, paksuilla sukilla sekä suolalla tai sitruunalla. Kun ällötyksen päälle ripottelee suolaa, se ikään kuin sulaa ja jättää jälkeensä verilammikon. Sitruuna taas jättää madon henkiin, mutta saa sen irrottamaan otteensa. Paras aika matkustaa Nepaliin on loka-marraskuussa, jolloin sadekausi alkaa olla ohitse ja näkyvyys vuorilla on parhaimmillaan. Tähän aikaan keli ei myöskään ole vielä liian kylmä. Kuivalla kaudella iilimadotkin pysyttelevät koloissaan, tai ainakin toivottavasti pysyvät, sillä emme ole varautuneet niihin mitenkään. Sadevarusteita meillä ei myöskään ole matkassa, lukuun ottamatta rinkkojen sadesuojuksia.

Tässä meidän pakkauslista kahdeksan päivän ABC- trekille. Alla mainittujen lisäksi muista vuoristovaellukset kattava vakuutus! Medi-helin tilaaminen Himalajan vuoristoon on kallis tikki, mikäli vakuutus ei ole kunnossa.

 • Puffi / Hengittävä kaulaliina
 • Hanskat (alus- ja päällyshanskat)
  • Tuulenpitävien kuorihanskojen lisäksi on hyvä pitää mukana ohuita, esimerkiksi fleecestä valmistettuja alushanskoja.
 • Matkakokoset shampoo ja saippua
 • Rinkka
 • Rinkan sadesuoja
 • Kevyet urheiluvaatteet (tekninen t-paita, shortsit tms.) ensimmäisille päiville
 • Vaelluskengät
 • Vessapaperi
  • Tätä ylellistyyttä ei kuulemma ole tea houseissa tarjolla, joten kannattaa ehdottomasti pakata matkaan.
 • Vedenpuhdistustabletit
  • Annapurna Sanctuary halutaan ymmärrettävästi pitää puhtaana, joten vain harvat tea houset myyvät pullotettua vettä. Vesijohtovedessä olevat pöpöt saa listittyä joko keittämällä tai lisäämällä veteen puhdistustabletteja. Puhdistustabletteja saa hankittua apteekista ja yhdellä napilla saa puhdistettua noin litran vettä. Paikalliset bakteerit ovat kuulemma sen verran ärhäkkäitä, että myös käsien (ja toki hampaiden) pesuun käytettävä vesi on fiksua puhdistaa.
 • Aurinkorasva
  • +30- kertoimella varustettu rasva riittää noin kahden kilometrin korkeuteen asti, mutta siitä ylöspäin palamisen välttämiseksi on hyvä käyttää ainakin +50- kertoimista rasvaa.
 • UV- suojatut aurinkolasit
 • Vesipullo
 • Pikakahvipusseja (kahvi on kallista, etenkin korkealla sijaitsevissa tea houseissa)
 • Ensiapupakkaus
 • Fleecepaita ja -housut
 • Kerrasto
  • Kerrastoja olisi hyvä olla mukana kaksi, toinen kävelyyn ja toinen öisin pidettäväksi. Meillä tosin on vain yhdet mukana, eli joudutaan varmaan öisin pitämään hikisiä ja haisevia…
 • Tuulitakki
 • Toppatakki
 • Pipo
 • Makuupussi
 • Kosteusvoide kasvoille ja vartalolle
 • Vaellussukkia (lyhytvartisia alkumatkalle ja pitkävartisia loppumatkalle)
 • Puhelimen laturi ja varavirtalähde
  • Varavirtalähde ja kaikki mahdolliset akut kannattaa ladata täyteen ennen lähtöä, lataamisesta joutuu nimittäin vaelluksilla maksamaan ylimääräistä.
 • Kamera, muistikortteja ja vara-akkuja
 • Hammasharja ja -tahna
 • Särkylääkkeet
 • Kosteusliinat kasvojen puhdistukseen
  • Vaelluksen jälkeen molempien pärstät varmaan kukkivat kuin teini-iässä konsanaan, mutta laput ovat paljon kevyempiä kantaa, kuin iso purkki naamanpesuainetta.
 • Trekkaussauvat
  • Sauvat eivät ole pakolliset, mutta pitkillä vaelluksilla ne vievät hieman rasitusta polvilta pois. Meidän vanhat kinttumme ovat jo sen verran raihnaiset, että halusimme ehdottomasti sauvat matkaan. Saimme onneksi sellaiset lainaan eräältä Apex Himalayan työntekijältä. Sauvoja saa myös ostettua noin 8-20 dollarin hintaan.
 • Pyyhkeet
  • Tea houseissa ei ole pyyhkeitä, joten muista ehdottomasti pakata mukaan.
 • Rakkolaastarit
 • Suklaa- ja välipalapatukat
  • Suklaa ynnä muut heräteostokset tulevat vaelluksella kalliiksi, tea houseissa suklaapatukka saattaa maksaa jopa neljä dollaria. Vaelluksella kävellään parhaimmillaan jopa seitsemän tuntia päivässä, joten lisäenergia on tosiaankin tarpeen. Siksi meillä onkin puoli rinkkaa ahdettu täyteen suklaa- ja myslipatukoita. Mikäli et raaski raahata herkkuja mukanasi, varaa käteistä mukaan. Korttimaksusta ei nimittäin kannata edes haaveilla.
 • Vaellushousut
  • Vaellushousujen tulee olla kevyet ja joustavat, jotta niillä on mukava kävellä pitkiä matkoja.
 • Uima-asu
  • Base Campilta alastullessa matkalla on kuumia lähteitä, johon on varmasti mukava mennä huljuttelemaan kipeitä lihaksia. Pakkaa uikkarit siis matkaan!
 • Otsalamppu
  • Base Campia lähestyessä tea houset muuttuvat alkeellisimmiksi ja sisävessa ei enää olekaan itsestäänselvyys. Otsalampun valossa on hieman mukavampi tarpoa vessaan keskellä yötä.

Mitä luulette, pärjätäänkö näillä? Vai unohdettiinko jotain oleellista? 🙂

Matkablogi
Pokhara.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s