Ho Chi Minh City – Trendikahviloita ja kuolemanpelkoa liikennevaloissa

Pitkulaisen mallinen Vietnam on välimatkojensa puolesta hankala matkakohde. Mielenkiintoisia kohteita olisi vaikka muille jakaa, mutta meillä kun on Vietnamiin varattu vain 10 päivää, niin suuri osa paikoista jää auttamatta näkemättä. Aloitimme lyhyen Vietnamin kierroksemme Ho Chi Minh Citystä. Ho Chi Minhissä, joka tottelee nykyäänkin entistä nimeään Saigon, yhdistyy moderni, länsimainen tunnelma, kuin myös perinteinen vietnamilainen kulttuuri. Kaupunki jakautuu erilaisiin kaupunginosiin, joita on 24 kappaletta. Ho Chi Minh on valtava kaupunki, jossa ei juurikaan käytetä joukkoliikennettä, joten kaupunginosan valinnassa kannattaakin olla tarkkana. Me valitsimme majapaikan 1. kaupunginosasta, sillä suurin osa syöttölöistä, juottoloista sekä nähtävyyksistä sijaitsee siellä. Tarkemmin sanottuna hotelli sijaitsi yöelämästään tunnetun Bui Vien- kävelykadun liepeillä. Eipä tietenkään oltu hoksattu tehdä taustatyötä sen vertaa, että oltaisiin tiedetty kadun maineesta… Hotellia lähestyessämme puolenyön aikaan discojumputus ja känniläisten ölinä voimistui askel askeleelta. Saatuamme rinkat raahattua hotellin ovelle, melu oli niin jäätävä, että kuulovaurio oli lähellä. Hotellivalinta kadutti tässä vaiheessa pahasti, sillä takana oli taas  yli 12 tunnin matkustuspäivä Cebusta. Onneksi hotelli oli kuitenkin nimensä veroinen (Thien Tu – Blessings Hotel) ja huoneessa ei ollut jumputuksesta tietoakaan. Huone oli muutenkin kuin unelma: hyvä suihkunpaine, KÄSIPYYHKEET ja äänetön ilmastointi. Filippiineillä kaikissa meidän majapaikoissa ilmastoinnit pärisivät kuin 80- luvun ruohonleikkurit.

Vietnam
Vietnamissa kuka tahansa voi olla miljonääri – 1 000 000 Vietnamin dongia on 37 euroa.

Ho Chi Minhissä oleilun aikana emme halunneet ottaa paineita nähtävyyksien tuijottelusta, mutta sivistimme itseämme kuitenkin Vietnamin sotamuseossa vierailun verran. Museo oli mielenkiintoinen, mutta kamala paikka. Vietnamin sodan aikana tapettiin kaksi miljoonaa vietnamilaista siviiliä ja pommeja pudoteltiin Yhdysvaltojen toimesta kolminkertainen määrä toiseen maailmansotaan nähden. Pahinta Yhdysvaltojen sodankäynnissä kuitenkin oli Agent Orange- niminen ympäristömyrkky, jota leviteltiin 80 miljoonaa litraa ympäri Vietnamia.  Aine on aiheuttanut vielä 90- luvun lopulla syöpiä ja epämuodostumia ja sitä poistetaan paikoin vieläkin Vietnamin maaperästä. Vaikka olimme jo nähneet Kambodzassa Killing Fieldsin ja S-21- kidutusvankilan, niin tämä veti todella hiljaiseksi. Vielä vaikeampaa tuntui olevan ryhmällä jenkkituristeja, jotka vertasivat Trumpin sodanlietsontaa Vietnamin sodan kauheuksiin ja katselivat sotakuvia aivan järkyttyneinä. Vaikea kuvitella miltä heistä tuntui katsella todisteita siitä, millaisiin kauheuksiin oma kotimaa on syyllistynyt. Ei voi olla kuin onnellinen siitä, ettei Suomella ole podettavana moisia omantunnon tuskia.

Vietnam

Matkablogi
Euroopassa, myös Suomessa protestoitiin Vietnamin sotaa raivokkaasti.

Vietnam

Sodan kauhujen lisäksi Ho Chi Minh on tunnettu kahjosta liikenteestään ja nämä huhut pitävät täysin paikkaansa. Ei ole mitään merkitystä, onko valo jalankulkijoille punainen vai vihreä, kaikki porskuttavat eteenpäin sivuille vilkaisematta kuin ravihevoset laput silmillä. Bussien lisäksi kaupungissa ei ole juurikaan joukkoliikennettä tarjolla, joten yksityisautoilijoita ja mopolla päristelijöitä on paljon. Jos kadunylitys jännittää, niin hyvä taktiikka on ujuttautua paikallisten joukkoon ja ylittää tie heidän joukossaan. Meidän taktiikka oli vain toivoa parasta. 😀 Ja ihmeen hyvin se toimikin, kun vain paineli kadun yli ja toivoi, ettei kukaan hullu kaahari aja päälle.

Vietnam

Ho Chi Minh on tunnettu myös kahvilakulttuuristaan, trendikkäitä teemakahviloita pursuaa joka kadunkulmasta ja halusimme kiertää kahden päivän aikana niin monta kahvilaa kuin mahdollista. Monet kahviloista olivat visusti piilossa ranskalaisissa siirtomaa-ajan tyylisissä taloissa ja niihin ei välttämättä ole helppo vain eksyä sattumalta. Onneksi ystävämme Tripadvisor oli taas suuri apu kahviloiden ja ravintoloiden metsästyksessä. Vietnamilainen kahvi on aika tujua tavaraa, tämän vain harvoin kahvia juova Lina sai tuntea nahoissaan. Iso satsi jääkahvia aiheutti hyvät tärinät ja kuumotukset muutamaksi tunniksi. Kahvilakulttuurin lisäksi oma lukunsa on tietysti herkullinen vietnamilainen ruoka! Tässä muutama meidän tärppi vietnamilaisen ruoka- ja kahvikulttuurin opiskeluun! 😉

The Note Coffee

Osoite: 183 Bui Vien, Pham Ngu Lao Ward, District 1, Hồ Chí Minh

Pienenpieni, sympaattinen kahvila keskellä Bui Vien- kadun vilskettä. Kahvila on vuorattu lattiasta kattoon lapuilla, joihin on kirjoitettu asiakkaiden tervehdyksiä.  Erityismaininta ”Isä mut tänne pakotti”- lapulle. Kahvin ja herkullisen aamiaispatongin saa hintaan 60 000 dongia, eli 2,20 euroa. Paikan erikoisuus on kookoskahvi, johon Antti jäi totaalisen koukkuun.

Matkablogi

Vietnam

Vespa Sofar Bar

Osoite: 99 Phạm Ngũ Lão, Phường Phạm Ngũ Lão, Quận 1, Hồ Chí Minh

Hauska teemakahvila, joka on sisustettu vesparoinalla. Baaritiskinä toimii pakettivolkkarin puolikas. Järjettömän hyvät tuoremehut ja jääkahvit!

Matkablogi

Matkablogi

Matkablogi

Bun Cha 145

Oosite: 145 Bùi Viện, Phường Phạm Ngũ Lão, Quận 1, Hồ Chí Minh

Pieni ravintola, johon joutuu lähes aina jonottamaan hetken, mutta se on sen arvoista. Tarjolla vain muutama eri annos perinteistä vietnamilaista ruokaa. Etenkin nimikkoannosta, Bun Cha- keittoa kannattaa ehdottomasti maistaa. Annokset ovat melko pieniä, mutta sitäkin edullisempia, joten kerralla voi testata useampaa annosta. Annosten hinta vaihtelee vajaan euron ja kahden euron välillä.

Vietnam

Propaganda

Oosite: 21 Hàn Thuyên, Bến Nghé, 1, Hồ Chí Minh

Astetta hintavampi ravintola, mutta ehdottomasti käymisen arvoinen. Mussutimme täällä kevätkääryleitä, perinteistä Pho- keittoa ja possunlihalla höystettyä nuudelisalaattia. Jälkiruuaksi testasimme vanhan suosikkimme, tahmariisiä ja mangoa. ❤ Ja pitihän sitä cocktailitkin ryystää. Yhteensä koko lysti kustansi 16 euroa. Alkuruoka, kaksi pääruokaa, jälkiruoka ja kaksi cocktailia 28 euroa. Ja kyseessä on kohtuullisen kallis ravintola. 😀 Ei siis paha hinta ollenkaan!

Vietcetera

Osoite: 290 Nguyễn Thị Minh Khai, Phường 5, Ho Chi Minh City, Hồ Chí Minh

Mukava, tyylikkäästi sisustettu kahvila vain kivenheiton päässä sotamuseota. Todella hyvää kahvia (osataanko täällä edes tehdä huonoa kahvia?!), myös grillattu juustoleipä tomaattikeittoon dipattuna oli maukasta.

Vietnam

Ben Thanh- street food market

Osoite: 26-28-30 Thủ Khoa Huân, Bến Thành, Quận 1, Hồ Chí Minh 700000

Vaikka paikka onkin selvästi turisteille tehty, pääsee täällä tutustumaan vietnamilaiseen ruokakulttuuriin mukavasti. Hinnat ovat korkeammat kuin ”oikeissa” katuruokakojuissa, mutta kyllä täälläkin saa mahansa täyteen 1-2 eurolla. Paikka myös vaikuttaa astetta hygieenisemmältä kuin perinteiset katuruokakojut.

Matkablogi

Vietnam

Vietnam

Matkablogi

Workshop

Osoite: 27 Ngô Đức Kế, Bến Nghé, Quận 1, Hồ Chí Minh

Industrial- tyyliin sisustettu kahvila oikeille kahvinörteille. Luonnonvalossa kylpevä kahvila on täynnä iMaciensa ääressä kahvia lipittäviä tyylikkäitä hipstereitä. Me emme tosiaankaan kuuluneet tähän joukkoon ja täytyy myöntää, että kolmen euron kahvien tilaaminen hieman kadutti jälkeenpäin (kolme euroa on täällä kallis). Täällä kahvinkeitto on vakavaa hifistelyä ja sille se lopputulos maistuikin. Kahviin sai valita mieluisensa papulajin ja valmistustavan.

Matkablogi

 

 

2 thoughts on “Ho Chi Minh City – Trendikahviloita ja kuolemanpelkoa liikennevaloissa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s